Nepomuki Szent János szobor

 

A régi időkben, Maconka főterén volt található a ma már csak képeslapokon fellelhető II. világháborúban megsemmisült Szent Jánoska szobor.

„Nepomuki Szent János (becenevén Jánoska) cseh pap volt, Wolfflin (Wufflin) János néven Pomuk (ma: Napomuk) helységben született, Csehországban valamikor 1340 és 1350 között. IV. Vencel cseh király és német-római császár feleségének gyóntatója.

Csehország egyik védőszentjét a gyónási titok mártírjaként tartják számon, továbbá minden, ami vízzel kapcsolatos, folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok vízen-járók, tengerészek stb. védőszentje is egyben.

A legenda szerint egy ízben cseh Vencel király rá akarta venni felesége gyónásának elárulására. Mivel azonban semmi módon nem ért célt, a Moldvába ölette 1383 (1393)-ban. A XVI-XVII. századtól kezdett kialakulni kultusza, számos mitikus történetet szőttek köré.

Az ellenreformációs (inkvizítor) jezsuita szerzetes misszionáriusok pártfogásukba vették, és szentté avatását kérték, mely 1729-ben meg is történt. Döntő bizonyítékként azt hozták fel, hogy tetemének feltárásakor épen került elő a nyelve, amelyre ereklyeként tekintettek.”

Forrás: http://tortenelem-hu.hupont.hu/5/ki-az-a-nepomuki-szent-janos

 

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület és Semes-Bogya Eszter fafaragó segítségével újjáalkották a szobrot, ami 2014-ben a templom és a patak közelében került felállításra egy békés kis parkkal körülvéve.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.