Májusfaállítás

 

Májusi kosár

 

Napjainkban is élő hagyomány, hogy a fiúk májusi kosarat ajándékoznak szerelmüknek, május elsején, ezzel mutatják, ki kedvesük iránt táplált érzéseik, szándékaik komolyságát.

A kosarak és a virágok színe a párok kapcsolatának jellegét is tükrözi. Kéket csak baráttól, ismerőstől kaphat a lány. A zöld színű kosár a kezdődő kapcsolatot jelenti. A rózsaszínű arra utal, hogy a leány a következő évben fog férjhez menni. Az a lány, akinek fehér színű virágkosár díszíti az ablakát az adott évben készül frigyre lépni kedvesével.

Májuskosarat a fiú anyja, vagy nőrokona vihet a lánynak. Régen, ha fiú vitte a kosarat ez azt jelentette, hogy a fiú anyja nem fogadja el a lányt.

 

Kevés helyen, de még fellelhető hazánkban egy másik kedves régi hagyomány a májusfaállítás.

A hagyományos paraszti életben a májusfa jellegzetes példa volt az egyén és a közösség kapcsolatára, egyben jelzés értékkel is bírt.

Május elsejére virradó éjszaka a legények májusfát állítanak fel a lányos házak kapujába.

A májusfa a tavasz, az udvarlási szándék, szerelem és a természet megújulásának szimbóluma is egyben.

A legénybandák, barátok feladata volt a fák kiválasztása, kivágása, felállítása a lányos házaknál.

A falvak legényei az éjszaka leple alatt kivágták az erdőben a kedvesüknek szánt nyárfát és reggelre a lányos ház elé szállították, a kerítéshez rögzítették, vagy beásták a földbe.

Azt, hogy ki milyen fajta fát állított a helyi szokások szabták meg. A fa lehetett kérgétől megtisztított több méter magas is, melynek csak a lombját hagyták meg, de lehetett egyszerű zöldellő ág is. A májusfákat szalagokkal, kendőkkel, virágokkal, boros üveggel esetenként hímes tojásokkal díszítették.

Az ország egyes részein csak a közterekre, a pap vagy a bíró lakása, a templom vagy a kocsma elé helyeztek el feldíszített májusfát.

Egyes vidékeken meg is másszák és körbetáncolják a májfát.

Ezzel a kedves hagyománnyal a május elsejére virradó reggelen a falubeli lányok és a környékbeliek is találgatásba kezdhetnek, hogy vajon ki állította a lányos házak elé a májusfát.

Őrizni is kellett a fákat, mert előfordult olyan eset is, mikor két rivalizáló fiúnak is ugyanaz a lány tetszett. Az egyik legény által kiállított fát a másik legény bandája kidöntötte és a helyére a sajátját állította fel a vetélytárs reggelre.

A fa kidöntése általában május végén vagy pünkösdkor történt.

 

Kis falunk öregeinek elbeszélése alapján nem volt egyszerű Maconkán sem, ha a fiúk májusfával akarták meglepni szívük választottját.

A legényeknek el kellett menniük az urasági erdőbe és baltával kivágni a 8-10 méteres kiválasztott nyárfát.

Előfordult, hogy a faluba több kilométer távolságról kellett az éj leple alatt, titokban beszállítaniuk a legényeknek a fát.

Történt olyan eset is, hogy hiába állította a legény a májfát a lány kapujába, ha a lány azt nem díszítette fel azt jelezte, hogy nem fogadta el a fiú közeledését, udvarlását.

Forrás:

http://kertlap.hu/majuskosar-es-majusfa/

http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/122.html

http://sulihalo.hu/ajanlo/aktualis/5099-majalis-majus-1-majus-elseje-majusfa-allitas

http://www.sokszinuvidek.hu/mozaik/majusfa-allitas-szerelmek-konfliktusok-trefak-nepszokasok

Tátrai Zsuzsanna – Karácsony Molnár Erika: Jeles napok, ünnepi szokások

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.