Búcsú Maconkán – 2020.

 

2020. augusztus 20-án tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Maconkai Búcsú a város önkormányzata és a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület közös szervezésében.

A Szent István napi ünnepi szentmisét Főtisztelendő Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke celebrálta a Maconkai Szent István Király Templom kertjében található szabadtéri színpadon, majd szentmisét követően a körmenet után megáldotta az új kenyeret.

A Trianoni békediktátum 100. évfordulójára Dancsó János asztalos mester által készített emlékoszlopot, melyet Orosz Tamás és családja, Nagy-Majdon József és családja, valamint Letovai Zoltán és családja állíttatott, Loborik Attila, diakónus áldotta meg.

Nagy-Majdon József Bátonyterenye polgármester és Letovai Zoltán alpolgármester köszöntő szavai és ünnepi beszéde után átadásra került a maconkai településen létrehozott játszótér, melynek kulcsát a gyermekek nagy örömmel vették át és fel is avatták.

A városi kitüntetéseket Nagy-Majdon József polgármester, Letovai Zoltán alpolgármester és dr. Lengyel Tamás jegyző adta át.

A város díszpolgára Takács Alajos plébános lett 2020-ban.

Bátonyterenyéért kitüntetést kapott Dr. Fekete Judit gyermekorvos, és az Alukov Hungária Kft közössége.

Kenyeres Pál egykori tanácselnöknek posztumusz díjat adományoztak.

Város szolgálatáért díjat adományoztak: Szomszédné Halász Erzsébet ápolónak, Szabó Lászlóné igazgatási alkalmazottnak, és a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda vezetőjének Molnárné Jakab Máriának.

Molnár Mónikának és Tóth Biankának, akik a járványhelyzet idején önerőből védőmaszkok százait varrták és juttatták el az idősek számára, Erdei Gyuláné és Orosz Tamásné boltvezetőknek, akik a vírushelyzetben házhoz vitték az élelmiszereket az időseknek és segítették a szépkorú lakókat, Csépéné Dr. Maconkai Judit bátonyterenyei gyógyszertárvezetőnek, polgármesteri ajándéktárgyat adományoztak az ünnepi esemény keretében.

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület a „Maconkáért” emlékérmet, munkájuk elismeréseként idén két személynek adományozta: Kecskés Renátának a maconkai néphagyományok ápolásáért és a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesületben végzett eddigi tevékenységéért, valamint Balla Gábornak, aki támogató munkájával a hagyományőrző egyesület honlapját évek óta szerkeszti, karbantartja és népszerűsíti a világhálón.

A kitüntetéseket Orosz Tamástól, az egyesület elnökétől és Kecskés Andrástól vették át a díjazottak.

A búcsú zárásaként a Maconka Táncegyüttes és a Maconkai Rozmaring Gyermek Tánccsoport maconkai és bukovinai táncokat adott elő, melyhez a zenét, Balog Edina és Barátai szolgáltatták.

A járványhelyzetre való tekintettel a rendezvény további programjai elmaradtak.

 

Bátonyterenye, 2020-08-20

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.