Szakmai beszámoló – 2022.

Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület Szakmai beszámolója a 2022 évi Csoóri Sándor Pályázat eredményeiről

A beszámoló az Egyesület honlapján elérhető: http://maconkai-aranyalma.hu/

2022 évi terveink átgondoláskor úgy véltük visszatérhetünk a pandémiai előtti időszak megszokott életviteléhez. Az újabb korlátozások, melyeket a fűtés költségének mérséklésére és a szigorú takarékosságra vonatkoztak most sem kerülték el a táncegyüttes napi tevékenységeinek beárnyékolását. Az utóbbi évek bonyodalmai és külső körülményeinek folyamatos változása bizony nagymértékben megnehezíti a táncegyüttes összetartását, fejlődését. Minden negatív hatás ellenére a 2022 évi terveinket ugyan lassabban, több időt igénybe véve de teljes mértékben megvalósítottuk.

A Vág és Garam menti táncok tanulására kiváló ifjú táncoktató állt rendelkezésünkre. Lendületes, nagy szakmai tudással és annak átadásával lelkesen és lelkesítve ösztönözte a csoportot az alaplépések megtanulásától a koreográfia elsajátításáig.

A pályázatnak köszönhetően ismét lehetőségünk volt népzenei próba magtartására és a fellépéskori zenei kíséret kifizetésére. Igen sokat jelent a csoport életében az alkalmankénti élő népzenei kíséret, hiszen emeli a próbák, a fellépés színvonalát, miközben az együtt munkálkodásunk a zenészekkel sokkal látványosabb és színvonalasabb produkciót eredményez.

A Vág Garam menti táncokhoz nem minden táncosnak készült ruha, ám a most elkészített darabokkal látványos koreográfiát tudtunk készíteni. Készültek selyem blúzok, szoknyák és csipkével díszített kötények és kézműves csoporttagunk alkotása nyomán két darab konty főkötővel is gazdagodtunk. Az elmúlt időszakban megtanultuk a gyöngysorkészítést és elkezdtünk ismerkedni a maconkai aranycsipke részeivel, annak elkészítésével.

A felsoroltakon kívül pótoltuk a hiányzó alsószoknyákat, pendejeket, főként az új belépő tagok számára volt ez elengedhetetlen.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Nógrád Megye Önkormányzata a Hungarikum Bizottság pályázati konstrukció keretében több, mint 40 Nógrádikumról készített ismeretterjesztő kisfilmet, melynek mi is részesei lettünk. Továbbá „A megyei identitás erősítése Nógrádban” keretében készített hosszabb imázsfilmben is szerepelnek a rólunk készített felvételek.

Ez évben Dávid Botond, a Geofolk fotósa Nógrád megyében járt különleges viseleteket keresett. Mostanra már csodálatos képei közt a Maconkai népviselet is megtalálható.

Kisértékű eszközbeszerzésre is lehetőségünk volt, vásároltunk külső adattárolót, melynek segítségével jó archiválhatóvá váltak a táncegyüttessel kapcsolatos digitális anyagjaink – fotók, felvételek -, melyek a számítógépen eddig jelentős helyet foglaltak el. Az új pendrive-ok  pedig megkönnyítik a zenei anyagok továbbvitelét, átírását.

Hagyományőrzésünk népszerűsítéséhez csodálatos fotókból képeslapok – plakátok – készítését is megvalósítottuk.

Helyi kis közösségként hálásak vagyunk a Csoóri Sándor programban való részvétel lehetőségéért, hiszen e nélkül az anyagi támogatás nélkül nem tudnánk ilyen színvonalú fejlődést elérni táncanyagban, viseletben, technikai és reklámeszközök bővítésében.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.