Táncegyüttesek

 

Maconka gyöngyszeme, a Táncegyüttes

2011. márciusában alakult a lelkes kis csoport Maconka lakóiból. Minden korosztályból voltak és jelenleg is vannak tagjaink. Életre hívónk a hagyományok fenntartása és továbbvitele a jövő nemzedék számára. Fontosnak tartjuk hagyományaink tiszteletét a mindennapjainkban is. Nagy tiszteletnek örvend körünkben a maconkai népviselet. Ez a több száz éves ruhadarabokból álló komplexum tükröz minket és Maconkát is. Célunk, hogy ezt bemutassuk, eljuttassuk minél több embernek. Büszkén őrizzük eme tökéletes gyönyört kelengyéinkben, komódjainkban. További célunknak tekintjük a Kárpát-medencei táncok színes és jellegzetes motívumainak elsajátítását. Sokszor nehéznek éreztük, érezzük, de a kitartás és a csapatszellem mindig erőt vesz és lelkesen tanulunk.

2015-ben azonban újjá alakultunk, új tánctanárokkal. Céljaink azonosak maradtak. Tovább sikerült bővítenünk, gazdagítani ruhatárunkat moldvai, kalocsai ruhákkal és az ehhez párosuló táncokat nehézségek árán, de sikerült elsajátítanunk. Közös cél lett a gyönyörkeltés, hogy maradandót alkossunk, hogy büszkeséget lássunk a nagyanyáink, nagyapáink boldog könnyes szemeiben.

Ha ezt megemlíthetem soraimban, a táncegyüttes sokat köszönhet az Aranyalmának, a falubeli időseknek és persze a lelkes táncosoknak is.

2017. augusztus 20-án Emléklapot kapott együttesünk

Ha kedvet kaptál a tánchoz, szívesen fogadunk köreinkbe. De ha fellépőket keres, mi szívesen viszünk egy kis boldogságot, nevetést a színpadra.

Érdeklődni a 06 70 392-6756-os telefonszámon, a táncegyüttes vezetőjénél, lehet.

 

 

Csöppek a színpadon – a Maconkai Rozmaring Gyermek Néptáncegyüttes

 

2016. nyarán alakultunk meg. Egy hirtelen jött ötlettől vezérelve kezdődött minden, mi szerint a kicsiknek is lehetne egy gyermek táncegyüttesük. Miután minden le lett egyeztetve egy júliusi napon elkezdődött. Félve léptem a színpadra és ők is féltek, hiszen még nem tanítottam gyerekeket, ők pedig még nem táncoltak. A harmadik próba után már nem volt bennünk félelem, én tanítottam, ők figyeltek és piciny ügyes lábaikkal igyekeztek követni. Olyanok voltunk mint kacsamama és a kiskacsák. Azután persze jött a jól megérdemelt játék, móka, kacagás. Ez ment egész nyáron. Aztán augusztusban feltettük a végső koronát és felléptünk. Fantasztikusan sikerült, azt hiszem, méltán lehetek rájuk büszke. Ennek immáron majdnem egy éve lesz. Örülök, hogy elkezdtem és örülök, hogy a gyermekek részéről kedvben nincs hiány. Jó látni a sok kicsit, az izgalmukat mellyel egy szenvedély indul el. Maconka ezzel is egy színfoltot hozott létre, és megmutatta nem csak a nagyok tudnak táncolni.

 

Ha szeretnél közénk jönni, vagy fellépőt keres, akkor bátran hívjon.

Elérhetőségünk: 06 70 353-7121-es telefonszámon a táncegyüttes vezetőjénél, vagy ha nem ér el, mert iskolába vagyok, hívhatja segédemet is a 06 70 392-6756-os telefonszámon.

 

                                                                                                          Molnár Zsófia

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.