Hagyományőrzés

A kapcsolódó fotók és videó felvételek a Fotóalbumok, illetve a Videók linkeken érhetőek el.

 

Farsang

Egy látványos programmal, az egyesület tagjainak jelmezes részvételével, színes maskarába öltözve szalmabábut, „Tél Öcsit” égetünk el. Táncolva, énekelve, vidáman, mulatva űzzük el a telet, és köszöntjük a tavaszt.

 

Tojásfestés

Húsvét előtt a lányok, asszonyok a hagyományos tojásfestési technikákkal díszített, szép tojásokat készítenek, melyeket a locsolkodó fiúknak szánnak.

 

Ételszentelés

Régen a falusiak a böjt utáni ételeket, borokat és kalácsokat elvitték a templomba, ahol megszenteltették a pappal és így fogyasztották el otthonaikban, családjuk körében. Ezt a hagyományt is felelevenítettük húsvét napján.

 

Májusfaállítás

Május elseje előtti napon a fiúk a kiválasztott lánynak élőfából kivágott nyárfát állítottak a házuk elé. Ezt a hagyományt keltjük újjá, a volt kántorlakás melletti téren. Maconkai népviseletbe öltözött fiúk és férfiak állították fel a nyárfát, melyet a lányok és az asszonyok díszítettek fel.

 

Augusztus 20.

A falu búcsúnapja augusztus 20., Szent István ünnepe, aki ezen a napon ajánlotta fel örökös híján Magyarországot a Boldogságos Szűzanya oltalmába. A búcsú keretében megáldásra kerül az új kenyér is, amiből a szentmise után egy falatot minden résztvevő megkóstolhat.

 

Maconkáért emlékérem

A díjat, minden évben a helyi közösség egy tagja kapja, akit arra méltónak tart az egyesület. A búcsú ünnepének keretében kerül átadásra erkölcsi elismerésként, Maconka régi viaszpecsétjének másolatával.

 

Mikulás

Már évek óta december elején a hagyományőrző csoportunkhoz is eljön a Mikulás. Az adventi időben az egyesület tagjai jelképes ajándékcsomaggal és szerény vacsorával kedveskednek a betlehemi előadásban szereplő gyerekeknek, felnőtteknek, megköszönve a részvételüket a műsorban.

 

Betlehemezés

Minden évben a karácsony közeledtével, a helyi fiatalokkal, gyermekekkel és felnőttekkel összefogva Betlehemes előadással kedveskedünk az erre fogékony és érdeklődő közönségnek.

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.