Orosz László festőművész

Maconkai Orosz László festőművész (Maconka 1928 – Budapest 2000)

 

Orosz László festőművész Maconkán született, 1928. április 24-én bányász-paraszt család gyermekeként. Iskolái elvégzése után a bányánál kifutófiú lett, mint az akkori időben sok-sok szegénygyerek.

Alaxay Béla tanító és Szabó István szobrászművész korán felfigyeltek bontakozó tehetségére. Indíttatásukra 1944-46 között két évet végzett az Iparművészeti Iskolán, majd 1949-54 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult, Domanovszky Endre és Bernáth Aurél tanítványaként.

Korai képein felfedezhetőek két neves tanárának a hatása, a lírai hangvételű, realista felfogás.

Képein szülőhelyének, fiatalkori környezetének, kis falujának a hatását érezhetjük. A család, az otthonról hozott arcok, a népviselet hites ábrázolása, a vidéki tájak, a falusi munkások, az egyszerű parasztemberek míves ábrázolása is mind a gyermekkorát idézik.

A munkás és parasztembereket leültette és lefestette. A tájakat szintén ott a helyszínen szerette készre festeni. A műteremben fotók alapján dolgozott. Képeinek gazdag szín és formavilága közül is kiemelkedik az Édesanyám, a Morzsoló asszony, a Panni mama, a Zsuzsi néni, az Ágika.

Egyéni, önálló kiállítása volt 1963-ban és 1979-ben Maconkán, Nagybátonyban,

 

Orosz László festőművész emlékkiállítására 2019. január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepség keretében, Bátonyterenyén az Ady Endre Művelődési Központban került sor, melyen ünnepi beszédet mondott Nagy-Majdon József polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködtek a Maconkai Rozmaring Gyermek Néptáncegyüttes és a Bátonyterenyei Alapfokú Művészeti iskola tanárai és növendékei. A kiállítást Orosz Jánosné nyitotta meg és ismertette a művész életútját.

1979. augusztus 30-án Dr. Losonci Miklós a Magyar Iparművészeti Főiskola főtitkára az egykori Nagybátonyi Bányász Művelődési Házban rendezett Orosz László festőművész kiállításának megnyitó beszédének végén a következőket mondta, mely gondolatok ma 2019-ben is időtállóak, ha Orosz László festményeit csodáljuk: „Mindannyian egy olyan varázslatnak vagyunk tanúi, amely az Önök varázslata, és amely Orosz Lászlónak, és amely a művészet varázslata! Amely zeneszóval, emberi jó szándékkal és a képzőművészet ünnepével, tisztává, szebbé és nemesebbé alakít mindannyiunkat.

 

A kiállításon a festő családtagjai, barátai, ismerősei, bátonyterenyei emberek tulajdonában lévő festményeket tekinthette meg az érdeklődő közönség.

A kiállítás képei:

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.