Babák népviseletben

 

Ebben a rövid leírásban maconkai népviseletbe öltöztetett babákat szeretnék bemutatni a téma iránt érdeklődőknek.

 

Az összeállítás ötletét az idén 90 éves nagynéném, Fekécs Kálmánné munkáiból merítettem. Ő az egyike azoknak, aki még a mai napig őrzi a hagyományokat Maconkán. Rozi néném a faluban azon kevés idős ember közé tartozik, aki még tudja és emlékszik a régi maconkai népviseletünket jellemző vállkendőkötés, ruhakészítés, öltöztetés, aranycsipke felhelyezésének, fejkendők kötésének módjára, melyek által a környező falvak hasonló viseletétől megkülönböztethetővé válik a maconkai. Édesanyjától megtanulva évtizedeken át több viseletdarabot készített el családom tagjainak, falusi hagyományőrző fiataloknak, férfiaknak, nőknek, gyerekeknek és a táncegyüttes számos tagjának is, legyen az egyszerű pendely, vászon ingváll, alsó vagy díszes felső szoknya, a fejet díszítő aranycsipke, bő gatya vagy gurcsi gombos zsinórdíszítésű mellény. Mindezek mellett énekekre is tanította a fiatalokat, menyecskéket öltöztetett és sok maconkai népviseletbe öltöztetett babát készített, melyek az ország különböző pontjaira kerültek ajándékba. A babákon látható viseletdarabok az eredetiek alapján készültek, varrásuk és díszítésük a maconkai népviseleteknek megfelelően készült.

Valahányszor Rozi nénémnél jártam mindig megcsodáltam a szobájukban felállított maconkai népviseletbe öltöztetett babát. Kisgyermekként ennek a babának a ruhájába több hasonló korú kislány mellett engem is felöltöztetett a jeles napokon. Az évek során a baba ruhatárát néném többször felújította és a közelmúltban a húgomnak ajándékozta.

 

2017-ben nagynéném ismereteinek és varrási praktikáinak megosztásával segített elkészíteni nekem is egy maconkai népviseletbe öltöztetett menyecskét és hozzá illő legény párját.

A párost hamarosan követte egy újabb baba:

Majd még egy:

 

Az érdekességek oldalra Bátonyterenye Maconka részével, a néphagyománnyal kapcsolatos érdekes történeteket, elbeszéléseket gyűjtünk össze.

Ha rendelkezel maconkai népviseletbe öltöztetett babákkal, kérünk, juttasd el az egyesületünk e-mail címére a babáról készített fotót, az esetleg hozzáfűzhető történetét, és közzétesszük azt; ha hozzájárulsz, a neved megadásával.

 

Maconka, 2018. május

Kecskés Renáta

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.