Búcsú Maconkán – 2019.

2019.  augusztus 20-án is megrendezésre került a Maconkai Búcsú a város önkormányzata és a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület szervezésében a Maconkai Szent István király templom kertjében.

Az ünnepi szentmisét Simon Gáspár Balázs, Vác Alsóvárosi káplán celebrálta, mely keretében megáldásra került az új kenyér.

Ünnepi köszöntőt mondott Nagy-Majdon József, a város polgármestere, majd Letovai Zoltán alpolgármester tartott ünnepi beszédet.

A városi kitüntetések is az államalapításunk ünnepén kerültek átadásra.

Putnoki-Benedek Gábor fogorvos kapta idén a Város Díszpolgára kitüntető címet.

Bátonyterenyéért díjat a North Patrol MC, Dr. Lipták Valéria háziorvos és Katona Károlyné gyógyszertári asszisztens kaptak.

A város szolgálatáért díjban Bedőné Nagy-Vas Éva köztisztviselő, Gergely Annamária rendőr százados és Horváth Sándor Józsefné kisgyermeknevelő részesült.

Polgármesterei ajándéktárgyat vehetett át a város érdekében végzett tevékeny munkájáért: Ligetvári Gyuláné nyugalmazott kormányablak ügyintéző, Kovácsné Mihok Lenke bölcsődevezető, Salamonné Bodor Ágnes a városban három évtizeden át végzett szolgálatáért, Maruzs-Molnár Ágnes a város kulturális életének fellendítésében végzett érdemeiért, Gál András a megváltozott munkaképességű emberek életkörülményeinek javításában végzett munkájáért és Orosz István a város közbiztonságáért végzett önkéntes és lelkiismeretes szolgálatáért.

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület nevében az egyesület elnöke, Orosz Tamás a Maconkáért Emlékérmet az idei évben Kecskés Margitnak adományozta.

 

A délután folyamán a gyermekeket ügyességi, logikai játékokkal és csillámtetoválás készítésével várták és szórakoztatták a hagyományőrző egyesület tagjai a templom melletti kertben.

Az ünnepi műsor további részében kulturális és hagyományőrző műsorok következtek. Fellépett a Maconka Táncegyüttes, a Maconkai Rozmaring Gyermektáncegyüttes, a Tari Kontyvirág Táncegyüttes.

A búcsú sztárvendégként az Apostol együttes közkedvelt slágereit hallgathattuk meg, majd a Csillag Musical társulat, a Busai asszonykórus, Somogyi Katalin operett énekes, a Nagybátonyi Dalkör, a SPAM Rock Band és Sulyok Zoltán szórakoztatták az érdeklődő közönséget.

 

2019-ben augusztus huszadikára a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület a falu szépítésére és hasznára a Maconkai Szent István Csevice forrás fölé készítetett egy fából készült tetőt, amit felkérésünkre Kispál László asztalosmester valósított meg.

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.