Szakmai beszámoló – 2021.

Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület Szakmai beszámolója a 2021 évi Csoóri Sándor Pályázat eredményeiről

A beszámoló az Egyesület honlapján elérhető: http://maconkai-aranyalma.hu/

A 2021. évben beadott pályázatunkban óvatosan fogalmaztuk meg terveinket, mivel a pandémia időszaka még tartott. A korlátozásokból „kikerülve” kicsit félve kezdtük meg terveink megvalósítását, ám annál nagyobb lelkesedéssel.

A már meglévő koreográfiáink újragondolása mellett állandó, településünk archív anyagaiból ismert Maconkai táncok ismereteinek bővítésével, gyakorlással kezdtük folytatni tevékenységünket.  Céljaink közt megfogalmazott Bodrogközi énekeket tanultunk, majd a jellegzetes viselettel és tánclépésekkel kezdtünk ismerkedni szakértő néptáncoktató bevonásával. Végül igazán szép színpadi koreográfai valósult meg belőle, ezzel repertoárunk bővült.

A pályázat kapcsán lehetőségünk volt élő népzenei kisérettel próbát tartani, de lehetőségünk nyílt  fellépésre is zenei kíséretet igénybe venni.  Tagtoborzó táncházat az elmúlt év decemberében tartottunk (még a támogatási időszakon belül), melyre a környékbeli táncegyüttesekből is ellátogattak táncosok és a BEB zenekar muzsikájára táncolva tölthettünk el egy kellemes estét.

Népviseletek beszerzésére is volt alkalmunk. Az új, Bodrogközi táncokhoz készültek kötények, vállkendők, felsőszoknyák és kiegészítő darabok. Az utánpótlás csoportunk, a Maconkai Rozmaring Gyermektáncosai is igen sokat nőttek, ezért részükre vásároltunk bőgatyákat, bricsesznadrágokat, ingeket, kalapokat. A lányoknak is pótlásra szorultak a viseletei, alsószoknyák, fejkendők, keszkenők és egyéb kiegészítő darabok kerültek beszerzésre a lehetőségekhez mérten.

Próbáink és fellépéseink elengedhetetlen kellékévé vált a mikrofon. A támogatásból vásároltunk két darab mikrofont, állvánnyal, melyet hasznosan tudunk használni a már meglévő technikai eszközeinkkel összhangban.

Kiadványok készítését is terveztük, végül plakátokat nyomtattunk és néhány képeslapot, melyet promóciós anyagként tudunk adni az arra érdeklődőknek, reklámozva ezzel sajátos hagyományőrző tevékenységünket.

A támogatási időszakban törekedtünk arra, hogy megmutassuk helyi értékeinket tágabb körben is, bekapcsolódva más szervezetek munkájába. Így lettünk részesei a szécsényi „Kaláris Viselettár” fotózásának, ahol az eredeti Maconkai népviselet is felkerülhetett a Kárpát-medence viselet térképére.  Nagy eredménynek tartjuk, hogy néhány éve a Maconkai népviselet megkapta (az akkor még) Nógrád megye Közgyűlésétől a megtisztelő címet, mely alapján népviseletünk Nógrádikum lett. 2022 tavaszán új kezdeményezésként a Nógrádikumokról  dokumentum filmeket készítettek, természetesen örömmel álltunk rendelkezésre a felvétel elkészítéséhez.

Nagy örömmel vettünk rész a 2022 júniusában megrendezett, az egész Kárpát-medencét érintő és összekapcsoló Csoóri Sándor Népművészeti fesztiválon, ahol mi Salgótarjánba tölthettünk el egy igazán mozgalmas napot a néptánc szeretetében és jegyében több száz táncossal együtt.

Összességében elmondhatjuk, hogy rendkívül hálásak vagyunk a Csoóri Sándor alapnak, mivel az általuk nyújtott anyagi támogatás nélkül nem tudnánk ilyen fejlődést elérni sem tudásban, sem eszközökben, viseletekben és egyre több olyan rendezvényen mutathatjuk meg szerény tudásunkat, melyre igen nagy szüksége van a táncosnak és a közönségnek egyaránt.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.